Blogit 1.3.2017

Nyt pääsee naimisiin

Mia Paju

Aiemmin mies-ja naisparit ovat voineet solmia rekisteröidyn parisuhteen. Sen muuttamista avioliitoksi voi hakea omasta maistraatista yhdessä puolison kanssa. Vanhat rekisteröidyt parisuhteet voivat myös jäädä voimaan, jos niin haluaa.

Tasa-arvoinen avioliittolaki nostatti aikanaan suuret tunteet, joihin vedettiin mukaan myös lapset. Vastustajien mukaan aito avioliitto oli sellainen, joka tuotti biologisesti aidon lapsiperheen. Tällaisissa ydinperheissä ei enää nykypäivänä elä yhtä suuri enemmistö lapsista kuin menneisyydessä. Nykyisin 22 prosenttia suomalaisista perheistä on yksihuoltajaperheitä, 9 prosenttia perheistä on uusperheitä, yhä useampi on naimissa monia kertoja peräkkäin ja yhä kasvava osa lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella. Lisäksi joka viides suomalainen pariskunta kohtaa tahatonta lapsettomuutta. Kun tämä vielä yhdistetään Suomen alati laskevaan syntyvyyteen, voi tasa-arvoisen avioliiton vastustaminen näyttää jopa Suomen kasvun jarruttamiselta.

Tasa-arvoisen avioliittolain ansiosta myös avoliiton määritelmä muuttuu, mikä vaikuttaa sosiaalietuuksiin. Tavoitteena on ollut, että eri ja samaa sukupuolta olevia avopareja kohdeltaisiin sosiaaliturvaa koskevassa lainsäädännössä yhdenvertaisesti. Esimerkiksi samaa sukupuolta olevat kämppäkaverit voivat joutua selvittämään suhdettaan Kelaan, jos he eivät halua tulla kohdelluksi avopuolisoina. On kiintoisaa nähdä, miten Kela alkaa soveltaa uutta avoliiton määritelmää.

Itse muutin opiskeluaikana miespuolisen kaverin kanssa vuokra-asuntoon ja Kela epäsi asumistuet. Todistin pyytämättä ja oma-aloitteisesti, että emme asu avoliitossa. Kirjoitin selvityksen, jossa kerroin muun muassa erillisistä vessapaperirullista ja jääkaapin hyllyistä, ja että miespuolinen kämppikseni nukkuu eri sängyssä kuin minä. Valitus, jonka tekstin todisti oikeaksi useita Tampereen yliopiston professoreita, meni läpi ja saimme oikeudenmukaiset Kela-päätökset.

Isoin muutos uudessa avioliittolaissa on kuitenkin se, että pääsee naimisiin. Lukemattomat mies- ja naisparit eri puolilla Suomea saavat vihdoin tasa-arvoiset oikeudet lain edessä ja pääsevät avioliittoon. Itse en ole koskaan ollut naimisissa, joten en tiedä avioliiton ihanuudesta, mutta onnea kaikille naimisiin meneville tasa-arvoisesti ja yhtä paljon.

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit