Blogit 10.11.2019

Hyvää isänpäivää arjen sankarit!

Tuula Linna

Kaikki Suomen isät ja isoisät ovat sunnuntaina 10.11. arjen sankareita! Isänpäivänä Suomen liput liehuvat, herkkuja tarjotaan, isät ja isoisät saavat kiitoksen ja hieman ylimääräistä huomiota – aivan ansaitusti.

Isänpäivää vietetään puoli vuotta äitienpäivän jälkeen – tai on yhtä tasavertaista sanoa, että äitienpäivää vietetään puoli vuotta isänpäivän jälkeen. Molemmat juhlat ovat tärkeitä, vastuu vanhemmuudesta on yhteinen.

Enää isä ei ole se savotassa viikkokaupalla rehkinyt perheen elättäjä, joka harvoin näki perhettään. Onneksemme isämme eivät ole myöskään sotarintamalla kodin puolesta taistelevia miehiä, vaan saamme pitää heidät tässä vakaassa yhteiskunnassa niin sanotusti kotirintamalla. Nykyään miehet kamppailevat perheen arjen ja työelämän vaatimusten yhteensovittamisessa siinä missä naisetkin.

Perheen asiat eivät ole yksityisasioita vaan mitä suurimmassa määrin poliittisen mielenkiinnon kohteena. Hallitusohjelman mukaan yhdessä työmarkkinaosapuolten kanssa toteutetaan kunnianhimoinen ja perheiden hyvinvointia tukeva perhevapaauudistus.

Nykyjärjestelmä ei ole toimiva, sillä Kelan tuoreen selvityksen mukaan neljännes isistä ei pidä vanhempainvapaata lainkaan.

Uudistuksen tavoitteena on, että perhevapaat ja hoitovastuu jakautuvat perheissä tasaisesti molempien vanhempien kesken ja että yhdenvertaisuus ja tasa-arvo työelämässä vahvistuvat ja sukupuolten väliset palkkaerot pienenevät. Perheiden valinnan mahdollisuuksia perhevapaiden pitämisessä lisätään. Uudistuksessa otetaan huomioon, että nykyisin perheet ovat hyvinkin monimuotoisia – isä, äiti ja kaksi lasta ei ole mikään normi.

Tarkoitus on, että isille ja äideille kuuluu yhtä paljon kiintiöityjä hoitokuukausia. Isien ansiosidonnaisia vapaita pidennetään lyhentämättä äitien osuutta. Lisäksi – perhekohtaisen jouston turvaamiseksi – perhevapaa tulee sisältämään vapaasti valittavan vanhempainvapaajakson.

Uudistus antaa isille enemmän mahdollisuuksia hoitaa lapsia kotona ansiosidonnaisella jaksolla. Tämä jos mikä edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa niin perheessä kuin työelämässä.

Kiitoksia Suomen isät ja isoisät, olette rakkaita ja tärkeitä!

Kirjoittaja on Lakimiesliiton puheenjohtaja.

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit