Juristiliitto pitää huolta niistä, jotka pitävät huolta muista. Juristeina olemme keskeisessä roolissa oikeudenmukaisen Suomen rakentamisessa.
Juristiliiton jäsenyys kannattaa! Saat neuvontapalvelut, tapahtumat ja kaikki edut heti käyttöösi.
Juristiliitto hoitaa jäsentensä edunvalvontaa monipuolisesti ja vaikuttavasti.
Tarjoamme palveluja eri uran vaiheisiin.
Uutiset, tapahtumat, koulutukset ja blogikirjoitukset
Juristiliitto on 16 000 jäsenen yhteinen etu- ja palvelujärjestö.
Blogit 7.2.2014
Tarvitaanko Suomeen lisää juristeja? Yhteiskunta tarvitsee lakimiehiä, jotta se voi toimia ja taata kansalaisille oikeusturvan. Juristikoulutus on kuitenkin korostuneesti lakimiestehtäviin valmistava tutkinto. Koulutus ei kasvata perustamaan uusia startuppeja eikä kehittämään vientikelpoisia tuotteita tai palveluita. Se kasvattaa analyyttisyyteen ja tarkkuuteen, mutta myös tietynlaiseen varovaisuuteen. Koulutus ei luo riskinottaja ja rajojen venyttäjä, vaan pikemminkin säilyttäjiä ja suojelijoita. Lakimiehet ovat yhteiskunnalle elintärkeitä, mutta nykyisessä taloudellisessa masennustilassa lisäkoulutuksen ja -työvoiman tarve on aivan muualla.
Lakimiehet ovat perinteisesti työllistyneet hyvin. Tämä on johtunut muun muassa siitä, että on ollut selkeitä lakimiehen urapolkuja esimerkiksi valtiosektorilla. Tämä tie on valitettavasti kuljettu loppuun: valtiokonsernin henkilöstömäärä tulee todennäköisesti vähentymään vuosi vuodelta säästötavoitteiden takia. Viime vuosina työllisyystilastoja on kaunistanut liikejuridiikkaan erikoistuneiden asianajotoimistojen kasvu. Jotta asianajotoimistot pystyisivät työllistämään edes viime vuonna toteutuneen lisäyksen verran uusia juristeja, tulisi niiden kaksinkertaistaa vastavalmistuneiden rekrytointi.
Kyllä lakimies töitä löytää. Opiskelijat ovat sen verran valikoitunutta porukkaa, etteivät he valmistuttuaan jää toimettomiksi. Mutta ovatko työt koulutusta vastaavia tai edes sellaisia, joissa koulutustaustaa voi mitenkään hyödyntää? Ellei, on koulutusmäärien mitoitus pahasti pielessä ja perustuu lähinnä tarkoitushakuiseen politikointiin.
Uusia korkeakoulupaikkoja ei nyt tarvita. Ei ainakaan oikeustieteisiin. Oikea paikka linjata asiasta on seuraavan hallituksen alkutaipale, kun valmistellaan koko hallituskauden kattava koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma KESU.
Ei ole tarvetta. Nyt on aika käyttää järkeä.
Blogit2.9.2024
Blogit23.8.2024
Blogit2.7.2024
Blogit26.6.2024