Uutiset 13.10.2023

Alle 15-vuotiaiden värvääminen rikolliseen toimintaan on säädettävä rangaistuksen koventamisperusteeksi

Juristiliitto vaatii rikoslain muuttamista rangaistusten koventamisperusteiden osalta. Liitto vaatii kovempia rangaistuksia niille, jotka yllyttävät ja värväävät alle 15-vuotiaita lapsia osalliseksi esimerkiksi järjestäytyneeseen rikollisuuteen, katujengien väkivaltaiseen toimintaan ja huumerikoksiin. Liitto vastustaa nuoren rikosvastuun alentamista nykyisestä 15 vuodesta.

Esimerkiksi Ruotsissa on viime aikoina käytetty nuoria ja lapsia katujengien väkivalta- ja huumausainerikoksiin.

Nuorten houkutteluun rikolliseen toimintaan on suhtauduttava erittäin vakavasti. Tällaisen toiminnan torjunnan ohella on kiinnitettävä erityistä huomiota niihin, jotka yllyttävät ja värväävät lapsia rikolliseen toimintaan, toteaa Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna. Hän kommentoi asiaa Juristiliiton järjestämän Juristipäivän yhteydessä Messukeskuksessa Helsingissä 13. lokakuuta.

Rikoslaissa on nykyisin rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteina muun muassa rikoksen tekeminen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa ja rikoksen tekeminen palkkiota vastaan. Sen sijaan erityisenä koventamisperusteena ei ole se, että rikoksen tekemisessä käytetään hyväksi alle 15-vuotiaita, jotka eivät ole rikosoikeudellisen vastuun piirissä.

– Lasten värvääminen katujengien toimintaan on erittäin paheksuttavaa. Tämän tulisi olla rangaistuksen koventamisperuste värvääjälle, joka saisi kovemman rangaistuksen, jos Juristiliiton ehdottomana koventamisperuste otettaisiin rikoslakiin, Tuula Linna toteaa.

Juristiliitto korostaa, että jengirikollisuuden torjuntaan on kohdennettava myös riittävästi resursseja.

– Esimerkiksi akavalaisista liitoista niin sosiaalialan korkeakoulutettuja edustava Talentia kuin Suomen Poliisijärjestöjen Liitto ovat nostaneet esille rahoitustarpeet. Panoksia on laitettava sekä sosiaalitoimen että poliisien resursseihin, Juristiliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander sanoo.

– Viimekädessä vaadittaessa rikoksiin syyllistyviä tilille on tietenkin muistettava oikeudenhoidon resurssit. Oikeusjärjestelmämme on nykyisellään erittäin pahasti ruuhkautunut ja tarvitsemme kipeästi lisäkäsipareja oikeudenhoidon eri tehtäviin, Tilander jatkaa.

Lisätietoja:

Janne Laukkanen
viestintäjohtaja, Juristiliitto
janne.laukkanen@juristiliitto.fi
040 588 1925

Lisää uutisia

Kaikki uutiset