Blogit 11.12.2024

Juristien kohtuuttomat työajat jatkuvat – Miksi lakia on niin vaikea noudattaa? 

Jaana Meklin

Kirjoittaja on liiton työelämäasioista vastaava johtaja.

jaana.meklin@juristiliitto.fi

Työaikalain tavoitteena on turvata asianmukainen työsuojelu. Alallamme on liian paljon työpaikkoja, joissa lakia ei noudateta. Joskus vedotaan esimerkiksi työn erityispiirteisiin, vaikka työaikalaissa on monenlaisia joustoja, joiden avulla nämä erityispiirteet voidaan ottaa huomioon.

Kirjoitin vuoden 2019 lopussa blogin työaikalain mahdollisuuksista. Laki astui voimaan vuoden 2020 alussa. Olin toiveikas siitä, että uusi työaikalaki ja sen tuomat joustot (esim. joustotyöaika) toisivat vihdoin helpotusta juristien kohtuuttomiin työaikoihin, mahdollisuuteen vaikuttaa itse työaikoihin ja sitä kautta jaksamiseen.  

On myönnettävä, että olin väärässä. 

Edelleen Juristiliiton tietoon tulee niin tutkimusten kuin suorien yhteydenottojen kautta jäsenten huoli omasta jaksamisesta ja siitä, että lakialoilla tehdään jatkuvasti kohtuuttoman pitkiä työpäiviä. Alalla on liian paljon työpaikkoja, joissa työaikalakia ei noudateta.  

Erityisesti nuoret pitävät työelämän vaikuttamiskohteista tärkeimpinä työaikojen maltillistamista ja työhyvinvoinnin parantamista. Juristiliitto ottaa tämän asian vakavasti ja siksi asia on nostettu jo useana vuotena liiton toiminnan painopisteeksi. Tähän liittyvistä Juristiliiton toimenpiteistä kerron lisää seuraavassa blogikirjoituksessani. 

Työaikalaki on työsuojelullinen laki 

Työaikalain tavoitteena on turvata asianmukainen työaikasuojelu. Työelämän muutoksista ja monimuotoisuudesta huolimatta – tai ehkä juuri niiden vuoksi – työaikasääntelyn tavoitteena on edelleen työntekijöiden enimmäistyöaikojen ja vähimmäislepoaikojen turvaaminen. Nämä asiat on myös EU-tasolla työaikadirektiivissä säädetty. 

Usein kuulee sanottavan, että juristien tekemä työ esimerkiksi asianajoalalla on niin erityistä, että siihen on vaikea soveltaa työaikalakia. Kuitenkin suurin osa juristien työstä myös asianajoalalla on asiantuntijatyötä, mihin työaikalaki soveltuu samalla tavalla kuin muuhunkin asiantuntijatyöhön.  

Työaikalain noudattaminen ei ole sopimuksen varainen tai vapaaehtoinen asia, vaan työaikalaki on pakottavaa oikeutta. Lain soveltamisala on laaja ja vastaa suurelta osin vanhan lain soveltamisalaa. Hallituksen esityksen perusteluiden mukaan soveltamisalapoikkeusten tulkinta on jopa aiempaa lakia tiukempi. Pääsääntöisesti kaikki asiantuntijatyö on lain piirissä, mutta soveltamisalapykälässä on suljettu nimenomaisesti tiettyjä valtion virkamiehiä (esim. tuomarit ja syyttäjät) soveltamisalan ulkopuolelle.  

Kun työaikalakia valmisteltiin, pohdittiin erilaisia vaihtoehtoja: Pitäisikö niin sanottu asiantuntijatyö jättää lain soveltamisalan ulkopuolelle? Tai pitäisikö säätää asiantuntijatyössä sovellettavasta työajasta erikseen?  

Valmistelussa tultiin kuitenkin siihen johtopäätökseen, että asiantuntijatyössä työaikojen järjestämiseen ei liity sellaisia piirteitä, joita ei voitaisi ottaa huomioon yleisessä työaikalaissa. Tästä syystä erillisen asiantuntijatyötä koskevan lain valmistelusta luovuttiin ja asiantuntijatyön erityispiirteet otettiin huomioon ehdotettavan lain sisällössä.  

Työaikalaissa on monenlaisia joustoja, joiden avulla työn erityispiirteet voidaan ottaa huomioon. Tämä oli Juristiliiton mielestä oikea vaihtoehto. Kategorinen asiantuntijatyön jättäminen työaikasuojelun ulkopuolelle ei olisi ollut työaikadirektiivinkään mukaan mahdollista.   

Miksi työajoista pitää puhua? 

Miksi työaikalain noudattaminen sitten on tärkeää? Miksi Juristiliitto puhuu työajoista?  

Työajoilla on monia vaikutuksia jaksamiseen, työhyvinvointiin, terveyteen, työkykyyn ja tuottavuuteen. Tutkimukset osoittavat, että pitkät työajat lisäävät oleellisesti riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin (esim. sydäninfarkti ja aivoinfarkti). Mielestäni tämä on jo aivan riittävä syy puhua työajoista.  

Lisäksi on selvästi nähtävissä, että nuoret juristit eivät enää ihannoi pitkiä työpäiviä ja pitävät tärkeänä, että työn ohella ehtii ja jaksaa tehdä muutakin.  Juristi ei ole kone, vaan tasapainoinen työelämä kuuluu kaikille. Siksi Juristiliitto puhuu työajoista. 

Mikäli työaikalain soveltaminen mietityttää, kannattaa ottaa asia puheeksi omalla työpaikallasi. Voit myös aina kääntyä liiton työ- ja virkasuhdeneuvonnan puoleen

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit