Blogit 2.1.2020

Yhteiskuntarauhaa uudelle vuodelle!

Tuula Linna

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viittasi uudenvuodenpuheessaan muun muassa koventuneeseen kielenkäyttöön, vihapuheeseen ja maalittamiseen. Hän totesi, että liian moni on työssään alttiina päivittäiselle häirinnälle, uhkailulle, painostukselle, jopa väkivallalle. ”Taas tänään he ovat velvollisia kohtaamaan eilenkin ahdistelleen asiakkaan. Työ ei ole enää vain ammatillisesti vaativaa, se on henkisesti painavan raskasta. Jos hoivan, koulutuksen ja turvallisuuden tuottajat uupuvat, koko yhteiskuntamme toimivuus vaarantuu. Siihen meillä ei ole varaa.”

Presidentin sanat osuvat kohdalleen myös monen lakimiehen osalta. Moni oikeudenhoidon ammattilainen toteuttaa työssään lain kirjaimen muuttumista konkretiaksi. Useat heistä ovat ratkaisupakon edessä. Ilmaisu non liquet tarkoittaa sitä, että tuomari ei voi todeta, että eipä taida ratketa tämä juttu, kun on tuo laki niin epäselvä. Ratkaisu on tehtävä joka tapauksessa ja jokaisessa tapauksessa. On kohtuutonta, jos tuomari joutuu uhkailun tai painostuksen kohteeksi vain siitä syystä, että hän on ammattinsa puolesta se, joka tässä yhteiskunnassa joutuu ”lain lukemaan”. Meidän tulisi päinvastoin kaikin tavoin suojata tuomareiden riippumattomuutta, itsenäisyyttä ja rohkeutta. Sama koskee myös syyttäjiä, poliisia ja ulosottoa sekä asianajajia ja muita oikeudellisen avun tarjoajia.

Presidentin uudenvuodenpuhe oli paitsi hyvä puhe, myös sellaista ”hyväpuhetta”, johon viitaten Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Antero Rytkölä toivotti joulurauhaa. Rauhasta on nimenomaan kysymys. Kuten presidentti Niinistö totesi, kyse on toistemme kunnioittamisesta, viime kädessä yhteiskuntarauhan ylläpitämisestä.

ONNELLISTA UUTTA VUOTTA 2020!

Tuula Linna

Lakimiesliiton puheenjohtaja

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit