Blogit 4.3.2019

Oikeus kuuluu kaikille

Jore Tilander

Haastamme kampanjaan mukaan kaikki oikeudenhoidon kehittämisestä kiinnostuneet. Vaalikevään aikana on todella tärkeää käydä keskustelua myös suomalaisen oikeudenhoidon tilasta.  Kampanjasta kertova nettisivusto ja kampanjavideo löytyvät täältä.

Helsingin käräjäoikeuden edustalla kuvattu kampanjavideo kertoo oikeuden saatavuuden esteistä. Maan suurin tuomioistuin symboloi oikeutta ja sitä asiantuntemusta, mitä oikeudenhoidon organisaatiot pitävät sisällään. Pätevät ammattilaiset eivät kuitenkaan yksin riitä. Tuomioistuimemme ovat ruuhkaisia ja niissä työskentelevät ammattilaiset ovat tiukoilla. Henkilökuntaa on liian vähän ja työkuorma valtava. Samat haasteet koskevat myös oikeudenhoitomme muuta ketjua.

Oikeudensaatavuuden edessä seisoo monia esteitä – porttivahteja – joiden ohi on päästävä oikeutta saadakseen.

Kampanjavideolle esitellään muutamia esteitä: oikeusturvavakuutukset eivät tarjoa riittävää suojaa, prosessit ovat kalliita, maahanmuuttajat törmäävät kieleen liittyviin haasteisiin, pitkät prosessit hankaloittavat kohtalokkaasti yritystoimintaa… Videon asetelma on kärjistetty, mutta ikävä kyllä vain visuaaliselta asultaan. Liian monet joutuvat elämään vuosia löysässä hirressä odottaessaan asiansa käsittelyä. Moni jättää myös puolustamatta oikeuksiaan peläten jo etukäteen asian käsittelyn hitautta, kalleutta – tai tuntien pelkoa ja häpeää.

Lakimiesliitto esittää ”Oikeus kuuluu kaikille” -kampanjasivustolla muutamia keinoja oikeudenhoitomme kehittämiseksi. Toivomme kampanjan kirvoittavan myös muita nostamaan esiin omia esimerkkejään ja ehdotuksiaan. Toivomme oikeudenhoidon ylipäätään saavan huomiota nyt, kun on aika valita uudet yhteiskunnalliset päättäjät eduskuntaan ja ollaan päättämässä seuraavan neljän vuoden yhteiskunnallisia painopisteistä hallitusohjelman muodossa.

Oikeudenhoidon kulut ovat alle prosentti valtion menoista. Valtion taloudessa mitättömät lisäpanostukset olisivat siten oikeudenhoidolle merkittäviä.

Lakimiesliitossa kannamme erityistä huolta myös oikeudenhoidon ammattilaisten jaksamisesta. Emme vain videolle olevassa Helsingin käräjäoikeudessa, vaan ympäri maata ja mitä erilaisimmissa oikeudenhoidon tehtävissä. Oikeus maksaa – mutta sen kuuluukin maksaa.

Osallistu sinäkin ja ota kantaa tärkeän aiheen puolesta. Keskustelua käydään niin Facebookissa, Twitterissä, Instagramissa kuin tällä Lakimiesliiton blogi-palstalla. Blogissa tullaan julkaisemaan kevään aikana useita kampanjaan liittyviä kirjoituksia.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton toiminnanjohtaja

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit