Blogit 2.12.2020

Oikeudenmukaisen yhteiskunnan rakentajat

Tuula Linna

Lakimiesliiton valtuuskunta hyväksyi syyskokouksessaan 26.11.2020 strategian vuosille 2021–2025. Strategian ytimessä on kolme keskeistä tavoitetta:

  • parempi jäsenymmärrys
  • parempi työelämä ja
  • parempi oikeusvaltio

Seuraavassa Lakimiesuutisten numerossa kerromme strategiasta tarkemmin.

’Parempi oikeusvaltio’ -tavoitteen fokusalue on ’rakennamme maailman toimivinta oikeusvaltiota, jossa oikeus kuuluu kaikille’.

Olemme siis oikeusvaltioperiaatteen asialla. Oikeusvaltioperiaate on keskeinen Euroopan unionin perusarvo, johon kuuluvat laillisuusperiaate, oikeusvarmuus, toimeenpanovallan käyttäjien mielivaltaisuuden kielto, riippumattomien tuomioistuinten takaama tehokas oikeussuoja sekä yhdenvertaisuus lain edessä. Määritelmä on peräisin komission ehdotuksesta EU-asetukseksi, jossa unionin varojen vastaanottaminen kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen (COM(2018) 324 final). Suomessa eduskunnan suuri valiokunta on hyväksynyt 27.11.2020 – joskin äänestyksen jälkeen – tämän oikeusvaltiomekanismin (U 45/2018 vp). Kuten tiedämme, Unkari ja Puola kipuilevat kovasti mekanismin kanssa ja haraavat vastaan.

Lakimiesliiton strateginen visio 2025 on ’oikeudenmukaisen Suomen onnelliset rakentajat’. Onnellisuus viittaa moneen asiaan, kuten hyvään työelämään kuuluvaan työn merkityksellisyyden tunteeseen. Jokainen lakimies voi omassa työssään, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla, tavalla tai toisella, suoremmin tai välillisemmin olla rakentamassa parempaa oikeusvaltiota. Työmme on soveltaa demokraattisessa järjestelmässä syntyneitä normeja.

Ammatti, jossa oikeusvaltiota rakennetaan konkreettisesti juttu jutulta, on tuomarin ammatti. Hyvä tuomari puolustaa oikeusvaltiota soveltamalla säännöksiä niiden tarkoituksen mukaisesti antamatta mahdollisuutta oikeuden väärinkäytöllä horjuttaa oikeusvaltiota. Suomalainen tuomari on rohkea ja itsenäinen oikeusvaltion rakentaja.

Mutta rohkeutta löytyy muualtakin. Pennsylvaniassa USA:ssa piirituomari Matthew W. Brann (District Court for the Middle District of Pennsylvania) sai 9.11.2020 työpöydälleen kanteen (Donald J. Trump for President v. Boockvar, et al. 4:20-CV-02078), jossa presidentti Trumpin kampanja vastustaa vaalituloksen vahvistamista.

Tuomiossaan tuomari Brann toteaa, että Trumpin kampanja yritti saada tuomioistuimelta tuomion, jossa mitätöitäisiin lähes seitsemän miljoonan äänestäjän äänet. Tuomari myös totesi, että jos kanteessa vaaditaan näin hätkähdyttävää lopputulosta, voisi odottaa, että kantajilla on esittää pitäviä todisteita vaalijärjestelmässä rehottavasta korruptiosta. Näin ei tuomarin mukaan ole. Hänen mukaansa päinvastoin kanteessa väännellään oikeudellisia argumentteja ja esitetään spekulatiivisia syytöksiä ilman todisteita.

Tuomari Brann ilmoitti, että Yhdysvalloissa tällainen kanne ei voi johtaa yhdenkään äänen mitätöimiseen, saatikka viedä ääntä miljoonilta kansalaisilta. Tuomari tylytti, että Trumpin tukijoiden kanne on harsittu kokoon sattumanvaraisesti kuin Frankensteinin hirviö (”This claim, like Frankenstein’s Monster, has been haphazardly stitched together”). Tuomari moitti kantajia myös siitä, että aikaisempien ennakkotapausten merkitys yritettiin sekoittaa ja sovittaa väitteitä (”mix-and-match claims”) päinvastaisiin ennakkotapauksiin. Tuomari lisäksi piti kantajapuolelle perustason oppitunnin:

”Crucially, Plaintiffs fail to understand the relationship between right and remedy. Though every injury must have its proper redress, a court may not prescribe a remedy unhinged from the underlying right being asserted.”

Lopputuloksena oli Yhdysvaltojen istuvan presidentin tukijoiden ja heidän ’lakimiesarmeijansa’ kanteen hylkääminen – yksittäiseltä tuomarilta rohkeaa toimintaa!

Tuomio löytyy osoitteesta:

https://www.pamd.uscourts.gov/sites/pamd/files/20-2078_203.pdf

Kanne ei menestynyt valitusasteessakaan (27.11.2020, U.S. Court of Appeals for the Third Circuit:

https://www2.ca3.uscourts.gov/opinarch/203371np.pdf

Tapaus osoittaa hyvin sen, ettei oikeudenmukaisuus tarkoita vain oikeussuojan antamista vaan myös oikeuden väärinkäytön tunnistamista sekä yhteiskunnan suojaamista perusteettomia hyökkäyksiä vastaan.

En tiedä, oliko tuomari Brann onnellinen oikeudenmukaisuuden rakentaja hylätessään Trumpin kanteen, mutta uskoisin, että syvää työn merkityksellisyyttä hän tunsi.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton puheenjohtaja

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit