Juristimedian etusivulle

Kolumnit

Headhunterin tutka – miten sille pääsee ja miten erottautua joukosta? 

Camilla Kylander
| Lukuaika: 3 minuuttia
Kuuntele juttu

Jos haluat, että suorahakukonsultti – tai kavereiden kesken headhunter – on sinuun yhteydessä, sinun pitää olla löydettävissä. Voit olla juristina kuinka kova luu tahansa ja silti tippua suorahaussa tuolien väliin, jos pidät liian matalaa profiilia.  

Profiileista puheen ollen, mitä LinkedIn-profiilillesi kuuluu? Monelle juristille Linkkari on pölyttynyt somekanava, jossa hehkutetaan turhanpäiväisiä saavutuksia ja jaetaan kliseisiä mottoja johtajuudesta. (Ymmärrän – mutta ei mennä siihen nyt.) On kuitenkin hyvä muistaa, että LinkedIn tarjoaa meille headhuntereille käteviä työkaluja osaajien kartoittamiseen ja että teemme siellä säännöllisesti hakuja. Varmista siis, että LinkedIn-profiilisi antaa sinusta ammatillisesti selkeän kuvan.  

Tutkalle pääsee toki myös olemalla headhunteriin oma-aloitteisesti yhteydessä, kun työpaikan vaihtaminen ajankohtaistuu. Kerro meille, mistä ammatillisesta taustasta tulet, mihin tällä hetkellä keskityt ja ennen kaikkea, mihin haluaisit seuraavaksi urapolullasi suunnata. Kokeneet konkarit pääsevät luultavasti jonon ohi headhunterin listalle, mutta myös nousevat tähdet huomataan – etenkin, jos he ovat aktiivisesti tuoneet itseään ja osaamistaan esille. (Kyllä, tämä on sitä henkilöbrändäystä.) 

Emme etsi valtakunnan parasta juristia, vaan tehtävään ja tiimiin sopivinta henkilöä.

Mitä headhunter tarkalleen etsii? Sopivuutta. Emme etsi valtakunnan parasta juristia, vaan tehtävään ja tiimiin sopivinta henkilöä. Sopivuusarviointiin vaikuttaa aikaisempi työkokemus, kyvykkyydet ja taidot sekä kasvupotentiaali ja motivaatio. Joskus sopivia osaajia etsitään kissojen ja koirien kanssa ja kun yksi sopiva juristi vihdoin löytyy, niin hän on automaattisesti rekrytoinnissa vahvoilla. Tällä hetkellä eletään kuitenkin aikoja, jossa osaajia on paljon liikkeellä ja kilpailu työpaikoista on kovaa. Osaajien kyvykkyyksiä seulotaan tiheällä kammalla – myös suorahaun puolella.  

Innostus ja pesunkestävä motivaatio työpaikkaa kohtaan on usein signaali siitä, että henkilö nauttisi työstään ja viihtyisi positiossa pidempään. Tästä syystä headhunter pyrkii tunnistamaan osaajat, joiden kiinnostus avointa työpaikkaa kohtaan vaikuttaa aidolta. Vaikeasti tavoiteltavaa ei siis kannata esittää, jos on tositarkoituksella rekrytointikeskusteluissa mukana.   

Innostuksen lisäksi headhunterit kiinnittävät huomiota esimerkiksi työskentelytapoihin, riskinsietokykyyn ja viestintätaitoihin. Onko osaaja tarpeeksi nopeatempoinen? Ymmärtääkö osaaja liiketoiminnan erityispiirteitä? Onko osaajalla kokemusta ja näkemyksiä johtamisesta? Rekrytoinnin loppuvaiheessa keskustellaan toimeksiantajan kanssa usein kyvykkyyksistä, jotka eivät liity juridiikkaan.  

Tällä hetkellä pisteitä saa kyvykkyyksistä, jotka liittyvät tulevaisuuteen.

Kun kyseessä on mielenkiintoinen työpaikka, headhunterin yhteydenottoon on hyvä suhtautua enemmän keskustelun avauksena kuin työtarjouksen väläytyksenä. Esimerkiksi lakiasiainjohtajan rekrytoinnissa kilpailu on yleensä piinkovaa, vaikka se toteutetaan suorahakuna. Paikka kärkihakijoiden joukossa ei ole annettu, vaikka headhunter on ollut sinuun yhteydessä. 

Millä tavalla voi osaajana erottautua, kun kisa on kovimmillaan? Tällä hetkellä pisteitä saa kyvykkyyksistä, jotka liittyvät tulevaisuuteen. Kyky toimia, sopeutua ja menestyä muuttuvassa ja epävarmassa maailmassa. Kyky tehdä päätöksiä. Kyky tuoda esiin omia näkemyksiä, kun puhutaan legal techistä ja tekoälystä. Kyky kanavoida sisäistä generalistia laaja-alaiseen oppimiseen.  

Lopuksi haluan kannustaa työnhaussa olevaa juristia olemaan rohkea. Voit kääntää suorahaun päälaelleen ja kysellä mahdollisuuksien perään mielenkiintoisilta työnantajilta. Kun paikka vapautuu, voit saada puhelun jopa ennen kuin headhunter kutsutaan apuun.  

Kirjoittaja on Partner, Minjon, camilla.kylander@minjon.fi