Blogit 24.10.2024

Työelämä tarvitsee kaikenikäisiä

Jaana Meklin

Kirjoittaja on liiton työelämäasioista vastaava johtaja.

jaana.meklin@juristiliitto.fi

Syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä ja työikäisten määrä vähenee, ja sitä kautta työurien pidentäminen on koko ajan tärkeämpää. Silti ikäsyrjintä on ongelma erityisesti yli 55-vuotiaiden työllistymiseen liittyen. Laajempien toimien lisäksi meidän jokaisen pitää tarkastella omaa ikäasennettamme. 

Viime aikoina on julkisuudessa puhuttu paljon ikäsyrjinnästä, erityisesti yli 55-vuotiaiden työllistymiseen liittyen. Akavalla on parhaillaan käynnissä Konkarit-hanke, jossa kannustetaan työnantajia ja päättäjiä huomioimaan myös yli 55-vuotiaiden työntekijöiden potentiaalin työmarkkinoilla. Myös Juristiliitto on mukana jakamassa kampanjan viestejä.

Pidän hyvänä, että asia nostetaan näyttävästi esiin. Työelämä tarvitsee kaikenikäisiä työntekijöitä.

Yhdenvertaisuuslaki kieltää ikäsyrjinnän. Silti tutkimusten mukaan ikäsyrjintää esiintyy suomalaisessa työelämässä laajasti. Erityisesti sitä kokevat yli 55-vuotiaat, mutta myös nuoret, vasta työelämään tulevat.  

Monet akavalaiset liitot ovat tehneet aiheesta tutkimuksia tämän syksyn aikana. Kaikissa tutkimuksissa tulokset ovat saman suuntaisia. Juristiliiton palkkakyselyissä on aiempina vuosina kysytty myös koetusta syrjinnästä ja syrjintäperusteista. Syrjintäperusteista ikä nousee esiin erityisesti rekrytointitilanteissa ja tähän ongelmaan törmätään myös liiton neuvontapalveluissa.

Ikäsyrjinnällä on isoja yhteiskunnallisia seurauksia

Ikäsyrjintä tuntuu järjenvastaiselta Suomessa, jossa syntyvät ikäluokat ovat yhä pienempiä ja työikäisten määrä vähenee, ja sitä kautta työurien pidentäminen on koko ajan tärkeämpää.  Asialla on todella suuri merkitys koko yhteiskunnalle ja siksi meidän kaikkien on ryhdyttävä toimenpiteisiin muutoksen aikaansaamiseksi.

Mitään yksittäistä keinoa ikäsyrjinnän kitkemiseksi ei ole. Vähintä mitä voimme jokainen itse tehdä on arvioida, mikä on oma ikäasenteemme, miten suhtaudumme eri ikäisiin työelämässä, onko meillä ennakkoasenteita ikään liittyen ja miten niitä voisi muuttaa.

Tarvitsemme toki muutoksia myös rekrytointi- ja johtamiskäytäntöihin sekä ylipäätään toimintatapoihin työpaikoilla. Tarvitsemme ennaltaehkäiseviä toimia, mutta myös täsmätoimia tilanteisiin, joissa kokenut työntekijä on jäänyt työttömäksi ja työttömyys on vaarana pitkittyä. Ikäsyrjintään on kannattavaa puuttua, koska yhdenvertaisuus ja eri ikäisten arvostaminen lisää työyhteisön toimivuutta, työhyvinvointia ja luovuutta.

Lokakuun lopussa julkaistaan TEM:n asettaman selvityshenkilön Jari Lindströmin selvitys siitä, miten voidaan lisätä yli 55-vuotiaiden työllistymistä ja jatkaa heidän työuriaan työvoimapolitiikan keinoilla. Mielenkiinnolla odotan, millaisia ratkaisuehdotuksia selvityksessä nostetaan esiin.

Jos kohtaat ikäsyrjintää, asian kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Juristiliiton työ- ja virkasuhdeneuvonta tukee jäseniään syrjintätilanteissa. Urapalveluistamme taas saa tukea uravaihtoehtojen pohtimiseen ja työllistymiseen liittyviin kysymyksiin.

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit