Blogit 9.5.2025

Viisi vinkkiä palkkaneuvotteluun – Juristiliiton uudet työkalut tukenasi 

Eero Blåfield

Kirjoittaja toimii henkilökohtaisen kehittymisen johtajana Juristiliitossa

eero.blafield@juristiliitto.fi

Jokainen pääsee uransa aikana käymään keskusteluja omasta palkastaan, joko aloittaessaan uudessa työpaikassa, vaihtaessaan tehtäviä tai urakehityksen yhteydessä. Palkkakeskusteluun on hyvä valmistautua huolellisesti ja käyttää valmistautumisessa apuna Juristiliiton Palkkatilastot-työkalua sekä juuri julkaistua Palkkatutkaa.

Palkkakeskusteluun kannattaa valmistautua käymällä läpi nykyisen tai tulevan tehtävän vaatimukset ja tavoitteet. Keskustele työnantajan kanssa heidän palkkapolitiikastaan ja suhteuta omaa palkkatoiveesi siihen.

Omaa suoriutumista kannattaa arvioida ja miettiä, mitä lisäarvoa osaamisesi tuo työnantajalle. Palkkatoivetta pitää voida perustella osaamisen ja kokemuksen kautta. Tässä auttaa, jos kerrot onnistumisista mahdollisimman konkreettisten esimerkkien kautta. Nämä perustelut kannattaa kirjata myös itselleen ylös jo ennen keskustelua, koska palkkakeskustelut voivat helposti olla jännittäviä tilanteita, joissa valmiit lauseet auttavat.

Miten sopivan palkkatoiveen määrittely onnistuu?

Omaa palkkatasoa kannattaa selvittää useasta eri lähteestä. Juristiliitto tarjoaa jäsenilleen kaksi erilaista palkkatyökalua, jotka auttavat määrittelemään omaa palkkatoivetta. Palkkatilastot-työkalu ja Palkkatutka perustuvat molemmat vuosittain tehtävään Juristiliiton palkkatutkimukseen.

  • Palkkatutkimus tarjoaa aitoa ja ajankohtaista tietoa juristien palkkatasosta. Palkkatutkimuksessa kartoitetaan muun muassa eri sektoreilla sekä eri työtehtävissä toimivien oikeustieteen maistereiden palkkatasoa ja työmäärää.
  • Palkkatilastot antavat laajan kuvan eri juristiryhmien palkkatasoista yleisellä tasolla eri taustatekijöiden, kuten esimerkiksi kokemuksen, toimialan ja sukupuolen mukaan laskettuina keskiarvoina ja jakaumina.
  • Uusi Palkkatutka puolestaan perustuu regressiomalliin, joka analysoi, miten kukin valitsemasi taustatekijä vaikuttaa palkkatasoon. Palkkatutka piirtää yksilöllisen ennusteen ja auttaa ymmärtämään eri tekijöiden painoarvoa juuri sinun palkassasi. Palkkatutkasta saat siis nähtäväksesi palkkakäyrät, jotka tutka laskee antamallesi profiilille räätälöityjen regressiokertoimien perusteella.

Hyödynnä rohkeasti molempia Juristiliiton työkaluja palkkaneuvottelujen tukena ja urasuunnittelussa. Palkkatilastot auttavat yleiskuvan saamisessa ja Palkkatutka yksilöllisen tilanteesi syventävässä analyysissa. Eri muuttujia vaihtamalla saat kuvan siitä, mitkä asiat vaikuttavat juristien palkkaukseen.

Palkkasuosituksiin vetoaminen kannattaa

Juristiliitto antaa vuosittain vähimmäispalkkasuositukset vastavalmistuneille ja opiskelijoille. Aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että ne vastaajat, jotka palkkakeskusteluissa vetosivat liiton palkkasuosituksiin, saivat keskimäärin korkeampaa palkkaa kuin ne, jotka eivät vedonneet.

Palkkaneuvottelun yhteydessä voidaan usein neuvotella myös muista työsuhde-eduista, kuten lounasedusta, liikunta- ja kulttuuriedusta ja ylimääräisistä lomista, sekä tulevasta palkkakehityksestä. Lisäksi on tärkeää käydä läpi työsopimuksen muut ehdot ja tarvittaessa neuvotella näistä.

Parhaimmillaan palkkaneuvottelu onkin keskustelu, jossa molemmat osapuolet pääsevät rakentavasti perustelemaan omia näkemyksiään palkan suuruudesta ja palkkakehityksestä.

Muistathan myös, että saat myös apua Juristiliiton neuvontajuristeilta, kun palkkaan liittyvät asiat askarruttavat!

Viisi vinkkiä

  1. Valmistaudu palkkakeskusteluun huolellisesti.
  2. Perustele palkkatoiveesi osaamisen ja kokemuksen kautta.
  3. Hyödynnä rohkeasti Juristiliiton Palkkatilastot-työkalua ja Palkkatutkaa.
  4. Ota huomioon myös muut työsuhde-edut osana palkkaneuvottelua.
  5. Muista, että parhaimmillaan palkkaneuvottelu on rakentava keskustelu palkan suuruudesta ja palkkakehityksestä.

Jäsen, tutustu palkkatyökaluihin

Palkkatilastot ja Palkkatutka ovat Juristiliiton jäsenetuja ja löytyvät jäsensivuilta.

Lue lisää Palkkatilastot-työkalusta

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit