Blogit 23.5.2025

Töiden saaminen huolestuttaa oikkareita – samaan aikaan työnteko stressaa 

Tiia Joensuu

Kirjoittaja on Juristiliiton opiskelijakoordinaattori.

tiia.joensuu@juristiliitto.fi

Moni opiskelija kokee työssä käymisen lähes pakolliseksi, mutta työn ja vapaa-ajan yhdistäminen aiheuttaa stressiä ja kiirettä. Samaan aikaan stressaavat ne, jotka eivät saa töitä. Juristiliitto tarjoaa tähän liittyvää konkreettista tukea ja apua.

Opiskelijoiden hyvinvointi ja jaksaminen ovat ikuisuusaiheita, joista ei voi puhua liikaa. Juristiliitto kysyi viimeksi syksyllä 2024 oikeustieteen opiskelijoiden jaksamisesta, opinnoista ja niihin vaikuttavista tekijöistä. Kyselyyn vastasi 472 oikkaria eri yliopistoista. 

Kyselyssä nousivat esiin esimerkiksi häirintä ja kiusaaminen sekä mielenterveysongelmat. 20 % vastaajista kertoi törmänneensä opintojen aikana häirintään ja kiusaamiseen. 27 % kyselyyn vastanneista oli käyttänyt tai pyrkinyt käyttämään YTHS:n mielenterveyspalveluita. Yleisimpiä oireita olivat ahdistus ja uupumus. 

Merkittävin opiskelijoiden stressin lähde oli kuitenkin opintojen ja työn yhteensovittaminen. Jopa 41 % (N=418) vastaajista kertoi työskentelevänsä 30–40 tuntia viikossa opintojensa ohella. Sen lisäksi moni on aktiivinen harrastuksissa ja erilaisissa luottamustoimissa.  

Työn ja opintojen yhteensovittamisen dilemmaa on vaikea välttää, sillä moni vastaaja koki töissä käymisen hyvin tarpeelliseksi. Syiksi he kertoivat muun muassa yleisen taloustilanteen, alan kilpailun ja huolen siitä, saako työpaikkaa valmistumisen jälkeen.  

Huolet tunnistetaan erittäin hyvin myös Juristiliitossa, eikä edelleen heikentynyt työmarkkinatilanne tietenkään helpota asiaa. Apua työelämäpohdintoihin ja työnhakuun kannattaa hakea matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi Juristiliiton monipuoliset urapalvelut ja erilaiset verkkovalmennukset ovat myös oikkareiden käytössä maksutta. 

Ajanhallinta ja armollisuus auttavat nauttimaan opiskeluajasta

Kysely kertoi oikkareiden arjesta myös paljon hyvää. Opetus on koettu pääosin korkeatasoiseksi ja opiskeluympäristö viihtyisäksi. Lisäksi sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden, että opiskelijoiden keskinäinen ilmapiiri on koettu kaikissa yliopistoissa oikein hyväksi.  

Vaikka työpaikan löytäminen koettiin hankalaksi ja hakumäärät harjoittelupaikkoihin korkeiksi, 47 % kertoi työskennelleensä viimeisen kahden vuoden aikana juridisen alan työssä. Vastaava luku Juristiliiton opiskelijoiden työkyselyssä (N=818) vuodelta 2020 on ollut 42 %. Lisäksi on hyvä muistaa, että myös muut kuin juridisen alan työt antavat arvokasta kokemusta ja voivat olla hyödyksi etenkin opintojen alkuvaiheessa. 

Suurin osa vastaajista koki, että viikossa jää aikaa palautumiseen ainakin jonkin verran. Kyselyn perusteella oikeustieteen opiskelijoista saa aktiivisen, tunnollisen ja ehkä hieman kilpailuhenkisen kuvan, minkä myös itse tunnistan. 

Opiskeluarjen keskellä on hyvä muistaa ajanhallinnan taidot ja armollisuus itseään kohtaan – kaikessa ei ole aina pakko suoriutua täydellisesti, eikä kalenteria kannata tunkea aivan täyteen. Opiskeluajasta nauttiminen on tärkeää, ja pitkissä opinnoissa riittää aikaa välillä hieman höllätäkin. Opiskelukavereista tulee tulevaisuuden ammattiverkostoja ja parhaassa tapauksessa myös elinikäisiä ystäviä, joten tutustuminen muihin ja opiskelijarientoihin osallistuminen on erittäin kannatettavaa. 

Juristiliitto tekee yhteistyötä Akavan kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnin parantamiseksi. Syksyn kyselyn tulokset on toimitettu myös yliopistoille toiminnan kehittämisen tueksi.

Kyselystä lisää Juristiuutisten numerossa 1/25. Juttu on luettavissa vain jäsenetuna jaettavassa printtilehdessä.

Lisää artikkeleita

Kaikki blogit