Uutiset 18.1.2024

Vastavalmistuneen juristin vähimmäispalkkasuositus on 4 720 euroa kuukaudessa 

Juristiliiton hallituksen vuodelle 2024 vahvistama vastavalmistuneen oikeustieteen maisterin vähimmäispalkkasuositus on 4 720 euroa kuukaudessa. Suositusta korotettiin noin kahdella prosentilla vuodesta 2023. Oikeustieteen opiskelijoiden osalta vähimmäispalkkasuosituksia nostettiin samassa suhteessa. Suosituksella on vaikutusta myös juristien myöhempään palkkakehitykseen. 

– Tilastojen mukaan liiton vähimmäispalkkasuosituksella on erittäin suuri vaikutus vastavalmistuneiden palkkoihin, ja toisaalta suositus vaikuttaa myös myöhemmässä uravaiheissa olevien ansioihin, toteaa Juristiliiton toiminnanjohtaja Jore Tilander

Juristiliiton tuorein palkkatutkimus julkaistaan kokonaisuudessaan myöhemmin tänä keväänä.  Liiton hallituksella on kuitenkin ollut vähimmäispalkkasuositusta linjatessaan käytössään tuoreen palkkatutkimuksen ennakkotiedot. Tutkimus perustuu jäsenten ilmoittamiin lokakuun 2023 palkkatietoihin. 

– Palkkatutkimuksen lisäksi vähimmäispalkkasuosituksemme perustuu yleiseen työmarkkinatilanteeseen.  

Palkkatutkimus osoittaa, että vähimmäispalkkasuosituksella on selkeä vaikutus alan aloituspalkkoihin. Suositusta noudatetaan erittäin laajasti yksityisellä sektorilla ja se kirittää ansiokehitystä myös niissä organisaatioissa, jotka eivät maksa vähimmäispalkkasuosituksen mukaisesti. 

Tilander korostaa myös, että vähimmäispalkkasuositusta annettaessa Juristiliitto on halunnut jatkaa aiempien vuosien linjakasta ja maltillista toimintaansa. Tämän vuoksi suositusta myös noudatetaan laajasti työmarkkinoilla. 

Ongelmia vähimmäispalkkasuosituksen noudattamisessa on julkisella sektorilla ja osassa yksityisen sektorin pieniä työpaikkoja. Toisaalta suositus vetää tutkitusti ylemmäs myös kaikkein matalimpia palkkoja. 

Lue lisää:

Juristiliiton vähimmäispalkkasuositus
Opiskelijoiden palkkasuositukset

Lisätietoja:

Jore Tilander
toiminnanjohtaja
jore.tilander@juristiliitto.fi
041 458 0030

Jaana Meklin
johtaja, työelämä
jaana.meklin@juristiliitto.fi
0400 741 686

Lisää uutisia

Kaikki uutiset