Uutiset 10.3.2020

Valtion neuvotteluissa puhutti koronavirukseen varautuminen

Valtion neuvotteluissa 9. maaliskuuta oli esillä virastojen antamat ohjeistukset koronavirukseen liittyen. Osassa virastojen omista ohjeista on mukana palvelussuhteen ehtoja koskevia yksipuolisia määräyksiä. Näitä ei ole koordinoitu valtiovarainministeriön puolesta.   

– Väliaikainen asetusmuutos, joka antaa mahdollisuuden jäädä sairauslomalle flunssan tai mahdollisen koronaviruksen takia nykyistä pidemmäksi ajaksi, annetaan torstaina 12. maaliskuuta. Samalla valtiovarainministeriö toimittaa ohjeet virastoille, tarkentaa neuvottelupäällikkö Markku Nieminen.  

JUKO tiedottaa asiasta perjantaina 13. maaliskuuta.

Matkustaminen ja riita-asioiden käsittely

Neuvotteluissa keskusteltiin myös matkustamisen turvallisuuteen ja matkakustannusten korvaamiseen liittyvistä kysymyksistä, kuten parkkimaksujen korvaamisesta sekä ympäristön huomioimisesta matkustamisen yhteydessä ja lepoajoista pitkien matkojen jälkeen.   

Lisäksi keskusteliin virkaehtosopimusten riita-asioiden käsittelystä. Tällä hetkellä riidat paikallisista tarkentavista virkaehtosopimusasioista menevät paikallisneuvottelun jälkeen suoraan työtuomioistuimeen. Järjestöt pitävät tärkeänä, että ennen työtuomioistuimeen menoa asiat käsitellään keskusneuvottelussa.  

Valtion neuvottelukunnan puheenjohtaja Jonne Rinne korosti, että asioista pitäisi pystyä sopimaan neuvotellen, eikä työtuomioistuin ole neuvotteluelin.

Neuvottelut jatkuvat perjantaina 13. maaliskuuta. 

Kaikki JUKOn virka- ja työehtosopimukset päättyvät 31. maaliskuuta.

Akavalainen, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa neuvotteluissa Lakimiesliittoa ja neuvottelee työpaikallasi käytössä olevat työehtosopimukset.

JUKO edustaa työehtosopimuksillaan noin 200 000:ta korkeakoulutettua, joista noin 4500 on Lakimiesliiton jäseniä. Sovimme työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja AVAINTA-aloilla. Sovimme työehtosopimukset myös Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Valtion sopimusneuvotteluihin osallistuvat JUKO, Ammattiliitto Pro, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Valtion työmarkkinalaitos.

Seuraa lisäksi Jukon sivuja, JUKO-Facebookia ja Twitteriä @JUKOry aihetunnisteilla #neuvotellen2020 #sopien2020.

Lisätietoja Lakimiesliitossa antaa: Neuvottelupäällikkö Kirsi Venäläinen, p. 050 587 3528 ja 09 8561 0328

Lisää uutisia

Kaikki uutiset