Uutiset 19.5.2020

Neuvottelut kuntien työntekijöiden palkoista ja työehdoista jatkuivat tauon jälkeen maanantaina

Neuvottelut käydään edelleen etäyhteydellä, ja seuraavan kerran pääsopijajärjestöt ja KT kokoontuvat yhdessä keskiviikkona 20. toukokuuta.

Kunta-alan pääsopimuksesta sopivat JUKO, JAU (JHL ja Jyty), Sote (Super, Tehy ja Suomen pelastusalan ammattilaiset) ja KT Kuntatyönantajat.

Tavoitteet pysyvät

JUKOn neuvottelutavoitteet eivät ole muuttuneet, eikä valtakunnansovittelijan ratkaisu sido enää osapuolia. Kiky-tuntien poistaminen, yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, poikkeusajan lisä ja oikeudenmukaista palkkausta tukeva ohjelma ovat edelleen esillä kunta-alan neuvotteluissa.

JUKO tarkastelee vaihtoehtoisia etenemisteitä neuvottelujärjestelmän uudistamisen, sopimuskauden pituuden ja neuvotteluaikataulun osalta.

Kuntasektorilla JUKO neuvottelee neljä sopimusta: kuntien yleisen sopimuksen sekä opettajien, lääkärien ja teknisen henkilöstön sopimukset.

Sovitteluratkaisu kaatui vapunaattona

Kunta-alan noin 420 000 palkansaajaa koskevat työehtoneuvottelut kaatuivat vapunaattona Soten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovitteluratkaisun.

Ennen tätä osapuolet olivat pyytäneet vapaaehtoista sovittelua, kun tammikuun puolivälissä alkaneissa neuvotteluissa ei edistytty.

Kunta-alan kaikki virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa, jonka jälkeen palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan. Voimassa ovat nyt niin sanotulla jälkivaikutuksella vanhat työehdot.

JUKO neuvottelee

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan 200 000 akavalaista, joista noin 4500 on Lakimiesliiton jäseniä.

JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Toistaiseksi sopimukset on saatu yliopistoille, valtiolle ja Kansallisgalleriaan. Työterveyslaitoksen neuvottelutulos saavutettiin viime viikolla. Avainta-aloilla neuvottelut jatkuvat. Kirkon sopimusneuvottelut ovat siirtyneet sovitteluun.

Lisää uutisia

Kaikki uutiset