Uutiset 11.3.2022

Kunta-alan osapuolet koolla perjantaina – JUKOn tavoite palkkaohjelmasta pysyy

JUKOn tavoitteena on vähintään 2 prosentin yleiskorotus vuodelle 2022 sekä monivuotinen palkkaohjelma, joka korjaa kunta-alan palkkojen jälkeenjääneisyyttä yksityissektoriin verrattuna. Palkkaohjelma on tarpeen, jotta kunta-ala pystyisi säilyttämään työnantajana pito- ja vetovoiman. Jo nyt henkilöstöpula on todellinen, ja se uhkaa pahentua edelleen.

JUKOn muita tavoitteita neuvotteluissa ovat muun muassa joustavan ja joutuisan ruokailun laajentaminen kaikkiin työaikamuotoihin sekä perhevapaiden tasaisempi jakautuminen 1. elokuuta voimaan tulevaa perhevapaalainsäädäntöä vastaavasti.

Lakkovaroitus myös Tampereelle ja Kuopioon

Tällä viikolla JUKO ja JAU (JHL ja Jyty) ovat jättäneet kaksi lakkovaroitusta vauhdittamaan kunta-alan sopimusneuvotteluja, jotka Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT keskeytti 28. helmikuuta. Valtakunnansovittelijan luo neuvottelujen osapuolet kokoontuivat ensimmäisen kerran tämän viikon maanantaina 7. maaliskuuta.

Ensimmäinen lakkovaroitus koskee Rovaniemeä ja Jyväskylää ja toinen Tamperetta ja Kuopiota.

Jos osapuolet eivät pääse neuvottelupöydässä sopuun lakkojen ajankohtia ennen, kaksipäiväinen lakko Rovaniemen ja Jyväskylän kunta-aloilla alkaisi 23. maaliskuuta ja Tampereella ja Kuopiossa 29. maaliskuuta.

Jo nyt on voimassa JUKOn ja JAUn yhdessä valmistelema ylityö- ja vuoronvaihtokielto, joka kestää sunnuntaihin 13. maaliskuuta puolilleöin saakka.

JUKO korostaa, että lakot voidaan estää sillä, että kunta-alan sopimukset syntyvät ennen lakon alkua.

Sovittelu jatkuu maanantaina 14. maaliskuuta heti aamusta.

Sopimukseton tila

Kunta-alan neuvottelupöydässä ovat Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn lisäksi Sote (Super, Tehy, SPAL), Julkisen alan unioni JAU (JHL ja Jyty) sekä Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT.

Kunta-alan neuvottelut alkoivat 11. tammikuuta, ja tällöin virka- ja työehtosopimus irtisanottiin päättymään 28. helmikuuta. Näin ollen kuntasopimuksen piiriin kuuluvat palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan 1. maaliskuuta.

Sopimuksettomassa tilassa työpaikoilla sovelletaan vanhan sopimuksen määräyksiä, kunnes uusi sopimus tulee voimaan. Tätä kutsutaan jälkivaikutukseksi. Työrauhavelvollisuutta ei sopimuksettoman tilan aikana ole, eli myös työtaistelut ovat mahdollisia, jos palkansaajat ja työnantaja eivät pääse sopimukseen työehdoista.

Suomen Lakimiesliitto on JUKO:n jäsenliitto.

Lisätiedot Lakimiesliiton jäsenten osalta:
Petteri Kivelä, neuvottelupäällikkö 
petteri.kivela@juristiliitto.fi
p. 041 458 0038

Tutustu Lakimiesliiton Työmarkkinaneuvottelut-sivuun.

Lisää uutisia

Kaikki uutiset