Uutiset 2.10.2015

K. J. Ståhlberg-mitalilla palkittu Pauliine Koskelo Lakimiespäivässä: ”Tuomioistuinhallinnon uudelleenjärjestäminen on välttämätöntä”

Lakimiesliiton puheenjohtaja Asko Nurmi kertoi palkittavaa esitellessään Pauliine Koskelon nauttivan arvostusta oikeushallintoon liittyvien vaikeidenkin asioiden esille tuojana ja keskusteluttajana. ”Palkittavamme ei ole vetäytynyt korkean tittelinsä taakse vaikenemaan. Hän on jaksanut vaivata niitä myyttisiä, vaikeasti paikallistettavia ja nopeasti katoavia ”päättäjiä” vaatimalla koko oikeusministeriön hallinnonalalle suunnitelmallisuutta, kysynyt kokonaisnäkemyksen perään, vaatinut suunniteltujen uudistusten ja toteutettujen säästöjen välille näyttöä ja pitänyt esillä monta muutakin ikävää asiaa”, Nurmi luonnehti esittelypuheenvuorossaan.

Koskelo peräänkuulutti kiitospuheessaan uuden oppimisen välttämättömyyttä. ”Oikeuden ja talouden murroksessa on käynyt välttämättömäksi omaksua uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja. On tärkeää erkaantua siitä, mikä on vanhaa ja vanhentunutta ja siirtyä uuteen. Tämä ei kuitenkaan ole helppoa.”

Koskelo kritisoi oikeudenhoidon leikkauksia, joita tehdään ilman suunnitelmallista kokonaiskuvaa tilanteesta. ”Vuonna 2013 laaditun oikeudenhoidon uudistamisohjelman keskeisten hankkeiden eteneminen on jatkuvasti ilmassa. Hallitus on sitoutunut leikkauksiin, mutta strategista suunnitelmaa ei ole.”

Korkeimman oikeuden presidentin mielestä Suomeen pitäisi saada nopeasti aikaan oikeusministeriöstä itsenäinen tuomioistuinhallinto. ”Tuomioistuinhallinon uudelleenjärjestäminen on yksi tärkeä osa kokonaisuutta. Uudistus on välttämätön. Resurssien jaon irrottaminen poliittisesti johdetun oikeusministeriön käsistä on sitä tärkeämpää mitä niukemmissa oloissa toimitaan.”

Vuodenvaihteessa Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen siirtyvä Pauliine Koskelo myös kannusti juristikollegoitaan pitämään esillä oikeudenhoidon kenttää koskettavia asioita. ”Lakimieskunnan pitäisi huolehtia siitä, että näistä meitä koskettavista asioista keskustellaan ja niistä ei vaieta”, hän kehotti.

Lisää uutisia

Kaikki uutiset