Uutiset 20.5.2020

JUKO yhä valmis nopeaan ratkaisuun

JUKO korostaa, että sen jäsenliitot ovat edelleen valmiita sopimusratkaisuun hyvinkin nopeasti, sillä koronapandemiasta seuranneiden vaikeuksien vuoksi työmarkkinatilanne edellyttää vakauttamista.

Jos kaikille sopivaa ratkaisua ei löydy, JUKO on valmis neuvottelemaan erillisratkaisusta KT:n ja yhteisymmärryksen löytävien järjestöjen kesken.

Kuntien noin 420 000:ta palkansaajaa koskevat virka- ja työehtoneuvottelut kaatuivat vapunaattona Soten hylättyä valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan tekemän sovitteluratkaisun. Muut neuvotteluosapuolet olivat valmiita hyväksymään ratkaisun.

– Kuntatyönantajan pitää nyt päättää nopeasti, mitä se haluaa. 280 000:ta kuntatyöntekijää ei voi jättää vähemmistön panttivangiksi. Tilanne on tällä hetkellä kohtuuton ja on jo johtanut keskusteluun nykyisen sopimusjärjestelmän toimivuudesta. Se keskustelu onkin tämän sopimuskierroksen jälkeen perusteellisesti käytävä, painottaa JUKOn hallituksen puheenjohtaja Olli Luukkainen.

JUKO neuvottelee kuntasektorilla neljä sopimusta: kuntien yleisen sopimuksen sekä opettajien, lääkärien ja teknisen henkilöstön sopimukset. Joka kolmas kuntatyöntekijä kuuluu JUKOn sopien työehtojen piiriin.

Kunta-alan kaikki virka- ja työehtosopimukset päättyivät maaliskuun lopussa, jonka jälkeen palkansaajat siirtyivät sopimuksettomaan tilaan. Voimassa ovat nyt niin sanotulla jälkivaikutuksella vanhat työehdot.

Tavoitteet pysyvät

JUKOn neuvottelutavoitteet eivät ole muuttuneet, eikä valtakunnansovittelijan ratkaisu sido enää osapuolia.

Kiky-tuntien poistaminen, yleisen linjan mukaiset palkankorotukset, poikkeusajan lisä ja oikeudenmukaista palkkausta tukeva ohjelma ovat edelleen esillä kunta-alan neuvotteluissa.

JUKO tarkastelee vaihtoehtoisia etenemisteitä neuvottelujärjestelmän uudistamisen, sopimuskauden pituuden ja neuvotteluaikataulun osalta.

JUKO neuvottelee

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO edustaa työehtosopimuksillaan 200 000:ta akavalaista, joista noin 4500 on Lakimiesliiton jäseniä.

JUKO sopii työsuhteiden ehdoista kunnissa, valtiolla, yliopistoissa, kirkossa ja Avainta-aloilla sekä Kansallisgalleriassa ja Työterveyslaitoksella.

Toistaiseksi sopimukset on saatu yliopistoille, valtiolle ja Kansallisgalleriaan. Työterveyslaitokselle neuvottelutulos saavutettiin viime viikolla. Avainta-aloilla neuvottelut jatkuvat. Kirkon sopimusneuvottelut ovat siirtyneet sovitteluun.

Lisää uutisia

Kaikki uutiset