Uutiset 7.2.2022

JUKO haluaa joustoa ruokatauon järjestämiseen – SOTE-neuvottelut jatkuivat perjantaina

SOTE-sopimuksen osapuolet jatkoivat neuvottelutavoitteiden läpikäyntiä perjantaina 4. helmikuuta. Esillä oli muun muassa paikallisten sopimusten kohtalo hyvinvointialueille siirryttäessä.

Työaikaryhmä jatkaa työaikamääräyksiä koskevien tavoitteiden käsittelyä. JUKOn päämääränä on saada joustoja erityisesti ruokatauon järjestämiseen.

JUKOn neuvottelupäällikkö Jouni Vattulainen kertoo asiaan tarvittavan parannusta, sillä ruokataukojen järjestelyissä on paikallisesti paljon erimielisyyksiä.
– Yleis- ja toimistotyöajalla tehtävässä työssä päivittäinen lepoaika, eli 30 minuutin ruokatauko, on työntekijän omaa aikaa. Silti työnantaja saattaa sinäkin aikana velvoittaa hoitamaan työasioita tai seuraamaan työpuhelinta. Tämä pidentää työntekijän työhön sidottua aikaa.

Sen sijaan jaksotyössä on käytössä joutuisa ruokailu työajalla. Ruokailu kestää enintään 15–20 minuuttia, eikä se pidennä työhön sidottua aikaa.
– Tavoitteemme on, että työntekijät voivat kaikissa työaikamuodoissa valita halutessaan joutuisan ruokailun. Tämä edistää työntekijöiden työhyvinvointia, jaksamista ja palvelutuotannon tuloksellisuutta. Muutos ei myöskään lisää työantajan kustannuksia vaan pikemminkin päinvastoin, Jouni Vattulainen korostaa.

Seuraava SOTE-sopimuksen neuvottelupäivä on 10. helmikuuta.
 

Suomen Lakimiesliitto on JUKO:n jäsenliitto

Lisätiedot Lakimiesliiton jäsenten osalta:
Petteri Kivelä, neuvottelupäällikkö 
petteri.kivela@juristiliitto.fi
p. 041 458 0038

Tutustu Lakimiesliiton Työmarkkinaneuvottelut-sivuun

Lisää uutisia

Kaikki uutiset