Uutiset 11.12.2023

Oikeusguru-kilpailun pääpalkinnot Joensuuhun ja Espooseen  

Viidettä kertaa lukiolaisille järjestetyn Oikeusguru-kilpailun on voittanut Veikka-Julius Peltonen, joka opiskelee Joensuussa Itä-Suomen Norssissa. Peltonen ja kisassa toiseksi tullut Lauri Manner-Raappana Otaniemen lukiosta palkittiin oikeustieteen opiskelupaikoilla. Juristiliiton sekä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton HYOL järjestämän kilpailun finaali ratkottiin tänään 11.12.2023 Helsingissä. 

Oikeusgurun titteliä tavoitteli marraskuun alkukilpailussa lähes 500 lukiolaista 60 lukiosta ympäri Suomen. Kahdeksan parasta etenivät tänään pidettyyn finaaliin, jossa kaksi parhaiten menestynyttä saivat palkinnoksi oikeustieteen opiskelupaikat. Toinen paikoista on Lapin yliopistossa ja toinen Itä-Suomen yliopistossa. 

Finaalikokeeseen sisältyi sekä kirjallinen että suullinen osuus ajankohtaisine kysymyksineen. Kirjallisessa osuudessa kilpailijat pohtivat tietomurtoja ja tietosuojaa sekä sitä, mistä elementeistä rikosvastuu muodostuu.  

Suullinen osuus testaa kilpailijoiden argumentaatiotaitoja aiheella, johon ei ole yksiselitteistä oikeaa tai väärää vastausta ja jota voi pohtia useammasta näkökulmasta. Tänä vuonna osuus käsitteli kannabiksen käyttöä koskevaa lainsäädäntöä.  

Oikeustieteen osaajia tarvitaan muuttuvassa maailmassa 

Juristiliitto ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto HYOL järjestävät Oikeusguru-kilpailun vuosittain. Kilpailussa mitataan lukiolaisten oikeudellista ajattelua ja lakitietoa sekä tutustutetaan lukiolaisia oikeustieteen opiskeluun. 

– Juridiikasta ja sen kysymyksenasetteluista kiinnostuneita ihmisiä tarvitaan. Heitä tarvitaan etenkin tällaisina maailmanaikoina, kun ympärillämme on kansainvälisiä kriisejä toisensa jälkeen ja oikeusvaltioiden toimintaa haastetaan, Juristiliiton puheenjohtaja Tuula Linna sanoo. 

Tekoälyn nousun uskotaan automatisoivan myös monia juridiikan tehtäviä. Linna muistuttaa, että inhimillisen älyn tarve ei ole katoamassa mihinkään – kenties päinvastoin. 

– Tekoäly helpottaa elämäämme, mutta luo myös uusia haasteita ja uutta sääntelyn tarvetta. Uusia osaajia tarvitaan ratkomaan näitä kysymyksiä. 

Linna toivoo, että Oikeusguru tuo juridiikkaa lähemmäs nuoria. 

– Toivon, että Oikeusguru herättelee kiinnostusta oikeustieteen opiskeluihin ja vinkkaa siitä heillekin, joille oikeustiede ei kenties tule mieleen ensimmäisenä uravaihtoehtona. 

Kilpailun kaksi parasta saivat opiskelupaikat oikeustieteelliseen. Opiskelupaikat tarjoavat Itä-Suomen ja Lapin yliopistot. 

Opiskelupaikkojen lisäksi voittaja sai Juristiliiton 1 000 euron stipendin ja toiseksi tullut 500 euron stipendin. Kolmanneksi sijoittunut kilpailija sai 250 euron stipendin. Tämän lisäksi kaikki finalistit saavat Alma Talentin sponsoroimat lahjakortit. 

Oikeusguru 2023 -finaalin kolme parasta: 

1. Veikka-Julius Peltonen, Itä-Suomen Norssi
2. Lauri Manner-Raappana, Otaniemen lukio
3. Viivi Vihavainen, Etelä-Tapiolan lukio

   Muut finalistit satunnaisessa järjestyksessä: 

   Aino-Linnea Lantelankallio, Tampereen lyseon lukio 
   Astrid Rehn, Ekenäs gymnasium  
   Janne Oinonen, Helsingin SYK 
   Veera Vähäsarja, Kulosaaren yhteiskoulun lukio 
   Viivi Levänen, Jyväskylän lyseon lukio 

   Lisätietoja 

   Merilla Kivineva 
   viestinnän asiantuntija 
   merilla.kivineva@juristiliitto.fi  
   040 514 1506 

   Tiia Joensuu 
   opiskelijakoordinaattori 
   tiia.joensuu@juristiliitto.fi 
   040 045 0224 
    
   Jesse Sironen 
   opiskelijakoordinaattori 
   jesse.sironen@juristiliitto.fi 
   050 435 4025 

   Lisää uutisia

   Kaikki uutiset