Ohjelma

Juristipäivässä kuulet kiinnostavimmat ja ajankohtaisimmat puheenvuorot. Tutustu ohjelmaan!

08:30
09:30
Ilmoittautuminen ja aamukahvi
Juristipäivän juontaja
Jaakko Loikkanen
uutisankkuri, toimittaja
09:30
10:30
Juristipäivän avaus

professori Tuula Linna, Juristiliiton puheenjohtaja

Keynote: Uusi maailmanjärjestys

Miten globaalit valtasuhteet jakautuvat tulevaisuudessa

Alexander Stubb
johtaja ja professori, School of Transnational Governance
Alexander Stubb on Firenzessä toimivan EUI:n School of Transnational Governance korkeakoulun johtaja. Hän on toiminut Suomen pääministerinä, valtiovarainministerinä, ulkoministerinä sekä kauppa- ja Eurooppaministerinä. Stubbin tausta on akateemisessa maailmassa, julkishallinnossa ja politiikassa. Pyysimme professori Stubbia Juristipäivän puhujaksi jo viime keväänä laajan ja ajankohtaisen asiantuntemuksensa vuoksi.
10:30
11:00
Tauko ja messuaikaa
11:00
12:15
Kenen nimissä oikeutta käydään?

Viime vuosina ilmasto-oikeudenkäynnit ovat luoneet uudenlaista oikeudellista murrosta kollektiivisen oikeussuojan, ryhmäkanteiden ja valtion vastuun osalta. Usean eurooppalaisen valtion hallitus on tuomittu vastuuseen kansalaisjärjestöjen nostamissa oikeudenkäynneissä riittämättömien ilmastotoimien johdosta.

Miten ilmaston ja ympäristön oikeudellistuminen on muuttanut oikeudellista ajattelua ja asiavaltuuskysymyksiä? Mikä merkitys ilmasto-oikeudenkäyntien murroksella on koko oikeusjärjestelmään? Kuka voi ajaa kenenkin etua, ja kenellä on vastuu?

Niilo Jääskinen
OTT, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomari
Ennen nykyistä rooliaan EUTI:n tuomarina Jääskinen toiminut muun muassa unionin tuomioistuimessa julkisasiamiehenä sekä korkeimman hallinto-oikeuden jäsenenä.
Kari Kuusiniemi
OTT, korkeimman hallinto-oikeuden presidentti
Kuusiniemi on toiminut urallaan muun muassa tuomarina ja Turun yliopiston ympäristöoikeuden professorina. Hänen kiinnostuksenkohteisiinsa kuuluvat oikeusvaltiolliset kysymykset, mukaan lukien tuomioistuinten rooli ilmastonmuutoksen torjunnassa.
Anna-Maria Tamminen
Partner, Hannes Snellman
Tamminen on riitojen ratkaisuun erikoistunut asianajaja ja Hannes Snellman Asianajotoimisto Oy:n osakas. Tamminen on opiskeluajoista lähtien ollut kiinnostunut kansainvälisistä oikeudellisista ilmiöistä ja erilaisista tavoista käydä oikeutta muutoksen saavuttamiseksi.
Karoliina Anttonen
lainsäädäntöneuvos, ympäristöministeriö
Anttonen toimii juristina ympäristöministeriön ilmastoyksikössä. Anttosen työtehtäviin kuuluvat kansallinen ilmastolainsäädäntö sekä kansainvälisiin ympäristösopimuksiin, erityisesti ilmastosopimusarkkitehtuuriin, liittyvät oikeudelliset asiat.
12:15
12:30
Oikeusministerin tervehdys
Leena Meri
oikeusministeri
12:30
14:00
Lounas
14:00
15:30
Juristi päätöksentekijänä

Kokonaisuudessa keskustelemme päätöksenteosta eri näkökulmista, filosofiasta oikeuspsykologiaan ja tekoälyyn. Pääset keskustelun pohjalta rikastuttamaan päätöksentekoprosessiasi ja saat arvokkaita oivalluksia eettisestä päätöksenteosta, tiedonkäsittelyn haasteista ja tekoälyn käytöstä juristin työssä.

Ohjelmaosuudessa jaetaan myös Juristiliiton Yrittäjyyspalkinto. Yrittäjyyspalkinto myönnetään ansioituneelle, oikeustieteellisen tutkinnon suorittaneelle juristille tunnustuksena yrittäjyydestä tai yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä. Lisäksi kuulemme Pro Iure -säätiöhankkeen esittelyn, jonka pitää tutkijatohtori, työelämäprofessori Toni Malminen.

Julia Korkman
oikeuspsykologi, dosentti
Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman toimii Euroopan kriminaalipolitiikan instituutin erikoissuunnittelijana sekä oikeuspsykologian työelämäprofessorina juridiikan oppiaineessa Åbo Akademissa. Hän on julkaissut laajasti tieteellistä kirjallisuutta erilaisista oikeuspsykologisista teemoista.
Frank Martela
filosofi, yliopistonlehtori, dosentti
Frank Martela on kansainvälisesti tunnustettu ja Suomen johtava sisäisen motivaation, hyvinvoinnin, merkityksellisyyden ja hyvän elämän tutkija ja asiantuntija, jolla on selkeä näkemys siitä miten näitä edistetään työpaikoilla, organisaatioissa ja yhteiskunnallisesti. Kahden tohtorin tutkinnon ohella hän on hyvinvoinnin psykologian dosentti ja on julkaissut tieteenalansa johtavissa journaaleissa.
Antti Innanen
teknologiajuristi, yrittäjä
Innanen on kysytty puhuja tekoälyyn liittyvissä tilaisuuksissa. Hän puhuu käytännönläheisesti siitä, miten tekoäly voi hyödyttää juristeja päätöksenteossa.
15:25
15:55
Tauko ja messuaikaa
15:55
17:00
Oikeuselämän hyvät ja huonot uutiset

Ohjelmaosuudessa myönnetään myös K.J. Ståhlberg -mitali henkilölle, jonka toiminnalla on ollut huomattava merkitys kansallisesti tai kansainvälisesti yhteiskunnalle, juristikunnalle, oikeuselämälle tai oikeustieteelle.

Paneelikeskustelu
Paneeli kokoaa yhteen tunnettuja vieraita keskustelemaan vilkkaalla ja tunteita herättävällä tavalla ajankohtaista oikeuselämän uutisista. Osio tarjoaa osallistujille mahdollisuuden saada syvällistä ymmärrystä ajankohtaisista kysymyksistä sekä avartaa omaa ajatteluaan.
17:00
Illallinen

Yhteisellä buffet-illallisella tarjolla kauden vastuullisia makuja.

18:30
22:30
Juristipäivän jatkot
Stig
tähtiartisti esiintymässä jatkoilla
Lukuisia kulta- ja platinasinglejä vuosien varrella julkaissut STIG on tarjonnut suomalaisille useita kestohittejä, kuten esimerkiksi Puumaa mä metsästän ja Original gigolo (feat. Teflon Brothers) sekä jättihitti Roy Orbisonin.

Pidätämme oikeuden ohjelmamuutoksiin.

Mukana Juristimessuilla